
Mijn zus Aline Kruit, heeft er een prachtig boek over geschreven: Slapen is niets doen. Het klinkt simpel, hè? Maar dat is het natuurlijk niet altijd.
Cliënten die bij mij komen en vertellen dat ze graag de controle willen houden, die geven zich wél over aan de slaap. Dat klinkt eigenlijk een beetje tegenstrijdig. Want loslaten, dat vinden ze lastig, maar slapen… dat doen ze gewoon. Of, nou ja, als het lukt natuurlijk.
En hoe zit dat dan bij hypnose?
Ik heb me daar vroeger ook best druk om gemaakt, hoor. Slapen... dat voelde als zonde van mijn tijd. Je hebt al zo weinig uren in een dag, en dan moet je ook nog een derde daarvan in bed liggen? En de dagen lijken tegenwoordig al zo snel te gaan, en dan denk je: "Lig ik wéér in bed."
In 2007 ging mijn ex "een pakje sigaretten halen" en kwam niet meer terug. In die periode had ik veel slaapproblemen. Uren wakker liggen, korte nachten, stress die zich opstapelde. En toch functioneerde ik overdag gewoon. Wonderlijk hoe een mens dat toch kan. Maar fijn is anders. En wat ik er ook van heb geleerd: als slapen een poosje niet lukt, komt het vaak ook vanzelf wel weer goed. Het is soms een fase.
Wat ik inmiddels weet en ook zelf ervaren heb, is dat slapen ongelooflijk nuttig is. Tijdens de slaap worden namelijk de afvalstoffen in je brein opgeruimd. Echt! Je hersenen hebben een soort 'schoonmaaksysteem', het glymfatisch systeem, dat vooral tijdens diepe slaap actief wordt. Zou je nooit goed slapen, dan hopen die afvalstoffen zich op, en dat zorgt op den duur voor allerlei klachten. Dus ja, slapen is misschien 'niets doen', maar ondertussen gebeurt er van alles.
En hoeveel slaap heb je nou eigenlijk nodig? Voor de meeste volwassenen is tussen de 7 en 8 uur per nacht voldoende. Meer of minder kan ook, maar dit is gemiddeld een goede richtlijn.
Maar goed, terug naar hypnose. Want wat gebeurt daar dan? Bij hypnose val je niet in slaap, maar je komt in de staat vlak voordat je in slaap valt. Je hersenen schakelen over naar een andere frequentie: de theta-staat, waarin je heel ontspannen bent. Maar ook de alpha-staat, die net daarvoor komt, is heel geschikt voor hypnose. Alpha is die heerlijke dromerige toestand waarin je gedachten rustig voortkabbelen, waarin je in een soort flow komt. En precies dát helpt je om contact te maken met je innerlijke wereld, met je verbeelding, en ook om nieuwe creatieve ideeën te krijgen.
En eigenlijk, als je erover nadenkt, lijkt hypnose best op slapen, maar dan wakker. Want bij beide laat je de controle een beetje los, geef je je over. En waar slapen je brein opruimt, kan hypnose ook opruimen. Oude overtuigingen, belemmerende gedachten, dingen die je niet meer dienen... die kun je in hypnose ook loslaten. En hoe meer je oefent met loslaten, hoe makkelijker het soms ook weer wordt om in slaap te vallen.
Wist je trouwens dat hypnose ook kan helpen om beter te slapen? Omdat je tijdens hypnose die diepe ontspanning opzoekt, en vaak al in een toestand komt waarin je hersenen overschakelen naar alpha- of theta-golven, leert je lichaam weer hoe het kan ontspannen. En dat helpt ook als je 's nachts ligt te woelen. Je traint als het ware je brein en je lijf om los te laten. En dat is, net als slapen, eigenlijk 'niets doen'. Maar wát een verschil kan dat maken!
Dus slapen is niets doen. En hypnose eigenlijk ook. En misschien is juist dat 'niets doen' het meest waardevolle wat je jezelf kunt geven.
Bronnen:
Aline Kruit - Slapen is niets doen. ISBN 9789492798800 (ook in de bibliotheek)
Brein pompt afvalstoffen weg | Functioneel Neurologisch Instituut geraadpleegd op 16-3-2025

Reactie plaatsen
Reacties